♡קצת היסטוריה
מה מקורה של מצוות ברית מילה/בריתה? מה ההבדלים בין ברית מילה לבריתה? מהן הסיבות שבגללן אנו נוהגים לבצע ברית? ומי עבר מאת הברית הראשונה?
אחת המצוות המזוהות ביותר עם הדת היהודית היא ברית מילה/בריתה. ישנן סיבות רבות לקיום מצוות ברית מילה והעיקרית ביניהן היא, בראש ובראשונה, הציווי האלוהי. ברית מילה מסמלת את האמונה באלוהים, כשם שנאמר "וְהָיְתָה בְרִיתִי בִּבְשַׂרְכֶם לִבְרִית עוֹלָם" (בראשית י"ז) ומכאן החתך בבשר, לשם הותרת חותם שישמש כאות לקיום הברית. בנוסף, ברית המילה יוצרת הבדלה בין עם ישראל לעמים אחרים בעולם.
השאלה הנשאלת היא האם אלוהים לא ברא אותנו שלמים? מדוע צריך לגרוע מפלא הבריאה? עולה, והתשובה לשאלה היא, שהסיבה שזכרים לא נולדו מהולים היא, כי זו דרכו של האל ללמדנו על שיפור אישי, הן פיזי והן רוחני.
הברית הראשונה
אפשר למצוא את מקור מצוות ברית מילה בספר בראשית, בפרשת לך לך. על פי הסיפור המקראי, אברהם אבינו או בשמו הקודם לברית, אברם, כשהוא בן 99 שנים, זוכה להבטחה מאלוהים לריבוי צאצאים, לאחר שנים בהן הוא ושרה ניסו להביא לעולם ילדים, אך ללא הצלחה. לברית המקראית ישנם שני חלקים. הראשון, הבטחת אלוהים שלאברהם יהיו צאצאים רבים וכי מלכים ומנהיגים יקומו מזרעו, כאשר לדור ההמשך מובטחת הנחלה – ארץ כנען השלמה. חלקה השני של הברית כולל התחייבות מצדו של אברהם לקיים את הברית, והסמל לקיום הברית הוא ברית המילה. למעשה משמעות ברית המילה היא השתייכות לעם היהודי, כאשר דינו של אדם שאינו עבר ברית מילה, הוא שנפשו תיכרת מעמה.
ברית מילה/בריתה במהלך ההיסטוריה
בסיפור המקראי ישנם אזכורים נוספים לקיום הברית, כמו גם לאי קיומה. כל מי שמכיר את ההיסטוריה של עם ישראל מימי המקרא ואילך, יודע, כי בני ישראל לא תמיד זכו להיות חופשיים, ולקיים את המצוות כרצונם, כמו מצוות קיום ברית מילה/בריתה. לאורך ההיסטוריה, וגם בסיפור המקראי, ישנן שתי סיבות עיקריות לאי קיום ברית מילה. האחת היא, היטמעותם של בני ישראל בעמים אחרים ואימוץ אורחות חייהם ולעומת זאת, הסיבה השנייה לאי קיום ברית מילה/בריתה היא איסורים או גזרות שהוטלו על היהודים, כמו למשל איסור על ביצוע ברית מילה, וכעונש - העוברים על האיסור צפויים לקבל גזר דין מוות.
מסביב לעולם
עבור יהודים קיום מצוות ברית המילה/בריתה זו גאווה לאומית ולכן גם יהודים רבים סביב העולם נוהגים לקיים ברית. יחד עם זאת, בניגוד לארץ ישראל בה הברית מתבצעת מטעמים דתיים, ישנם סיבות נוספות עבורן יש לקיים ברית מילה, ביניהן אפשר למצוא נסיבות רפואיות. באפריקה למשל, גברים נוהגים לעבור ניתוח מילה, שהוא ניתוח להסרת העורלה, על מנת שלא להידבק בנגיף האיידס, היות ועל פי הסטטיסטיקה, שיעור ההידבקות של גברים נימולים במחלה, נמוך בכ – 60%. חשוב לציין כי ניתוח מילה הוא הניתוח הנפוץ ביותר שקיים וגם העתיק ביותר, וכי ישנן עדויות לכך שניתוח מילה בוצע כבר לפני 5000 שנים.
ברית מילה/בריתה לנשים
ההבדל העיקרי בין ברית מילה/בריתה הוא שלנשים אין מצוות קיום ברית מילה. הסיבה לכך היא כי ברית מילה היא ציווי שנועד לגברים בלבד, היות ונשים חשובות למהולות באופן טבעי, מה שאומר, שנשים נולדו עם תכונות או מאפיינים שמאפשרים להן לבוא בברית עם אלוהים כבר ברגע לידתן, ועל כן, הן אינן צריכות לחוות כאב או לעבור כל שינוי גופני. יחד עם זאת, נהוג לציין גם את הולדתן של בנות על ידי אירוע מיוחד, שכולל ארוחה וחגיגה גדולה, אולם אין זו מצווה אלא זכות.
ההבדלים בין ברית מילה/בריתה
על אף שישנם הבדלים בין ברית/מילה בריתה, מהותם דומה והיא ציון הוספת ילד או ילדה חדשים למשפחה. קו דמיון משותף נוסף בין בברית/בריתה, הוא כי ברית מילה/בריתה זהו גם הזמן בו מגלים את שמותיהם של הרכים הנולדים. טקס הברית מתבצע ביום השמיני להולדתו של הבן, על פי ההלכה, לעומת זאת, בריתה ניתן לחגוג בכל עת, ואין כל חובה או מצווה לקיימה.
בשנים עברו הייתה העדפה ברורה לבנים ולכן טקס הבריתה, החל לרקום עור וגידים רק בחלוף השנים, ככל שהשתפר מעמד האישה. בתחילה, הטקס היה מיועד לנשים בלבד, כאשר עם השנים קיבל את שמו "זבד הבת" או "סעודת הבת" ובו חוגגים גברים ונשים כאחד. בעידן המודרני ברית מילה/בריתה נחגגים ברוב פאר והדר, אצל אחוז גדול מכלל האנשים, וזו ללא ספק, סיבה גדולה למסיבה.
צרו קשר עוד היום עם צילום סטילס מקצועי, שיתעד עבורכם את יומכם המיוחד.